Bra träning – börja simma

Simning anses vara en av de bästa träningsmetoderna tack vare att den är så skonsam samtidigt som du tränar alla muskler. Medan du joggar använder du flera muskler men armarna och överkroppen för minst träning. När du simmar rör du hela överkroppen och underkroppen.

Vill du kommer igång på ett bra sätt gäller det att ha rätt saker. En bra baddräkt eller badshorts är ett måste. Badkläderna ska sitta tajt och utan onödiga veck och design som kan hindra dina rörelser i vattnet. Du vill vara hydrodynamisk i vattnet, alltså få så lite motstånd som möjligt. En badmössa kan också hjälpa dig att simma bättre.

En svag punkt för människan i vatten öronen. Det är obekvämt att få vatten i öronen och det kan leda till eksem som i sin tur leder till inflammation. Med bra skydd kan du simma utan risk. Om du har haft problem med öroninflammation tidigare borde du skaffa ett par av hög kvalité som är formgjutna för dina öron.

Börja simma lugnt, du behöver inte stressa fram resultat i poolen. Men tar gärna tid på dig själv och räkna ut vilket avstånd du simmar inom en satt tid. När du klarar 400 meter på mindre än 10 minuter anses du inte längre vara en nybörjare. Det låter lite men tänk på att en normalstor pool är 25 meter så det betyder att du ska hinna simma 16 längder så varje längd får inte ta mer än 37,5 sekunder.

Det snabbaste simsättet är crawl, där du sparkar uppochned med benen och sträcker armarna över huvudet och framför dig. Samma teknik visas i bilden här uppe. Det tar lite tid att lära sig rätt teknik för crawl, speciellt då du måste tajma när du ska ta ett andetag.